Omelet siberienne

Home » Omelet siberienne

Omelet siberienne

De naam doet je waarschijnlijk vermoeden dat je een gebakken ei gaat maken, maar in werkelijkheid is een omelet siberienne een heerlijk dessert dat ook wel bekend is onder de naam “baked Alaska.”

Wat is een omelet siberienne

De omelet siberienne bestaat uit lagen cake of lange vingers en vanille-ijs. Dit wordt ingepakt met stijf geklopt eiwit en eventueel nog besprenkeld met een sterke likeur als Grand Marnier, rum of Cointreau. Door het gerecht enkele minuten onder de grill te zetten krijgt het eiwit een mooi goudbruin korstje zonder dat het ijs helemaal smelt. Ook kan dit sjieke gerecht direct aan tafel geflambeerd worden. Door het met likeur besprenkelde dessert met een brander aan te steken wordt het een spectaculaire afsluiter van het diner. Als je een mooi korstje wil kan je met een brandertje voor je crème brulée. Het maakt het iets meer “speciaal”!

Waar komt omelet siberienne vandaan

Omelet siberienne klinkt Frans, maar is eind 1700, begin 1800 door de Amerikaanse natuurkundige count Rumford, verzonnen. Deze man wist alles over hitte en hij ontdekte ook dat geslagen eiwit een slechte hitte geleider is. Met deze kennis kwam hij op het idee om ijs in een schuim van eiwit te verpakken en dit te verhitten. Het resultaat was een overheerlijk dessert, genaamd de “baked Alaska” of wel een omelet siberienne.